МОН въвежда входно ниво за 9 клас, практически умения заменят зубренето

Обмисля се идеята за 3-годишно обучение за "бакалавър"

04.12.2023 | 14:13 Редактор: Елеонора Танева

Образователното министерство въвежда ново входно ниво за 9 клас заради лоши резултати на учениците. Идеята е то да започне от следващата учебна година, като целта е да се систематизират пропуските в началото на 9 клас и тяхното преодоляване в първия срок. 

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4. клас.

Ресорният министър Галин Цоков уточни също, че в просветното министерство се стремят към развиване на практическите умения на учениците за сметка на наизустяването и машинното възпроизвеждане на учебния материал.

Основен приоритет на образователното министерство е постигане на стандарт на качество на образованието.

"Обсъдихме и затворихме готвените промени в учебните програми за 1 до 10 клас, готвени 2 години. Това е първата стъпка да се олекотят  учебните програми по отношение на тяхната фактологическа сложност. Целта е качество с постигане на овладяване на знания, формиране на умения и компетентност, развитието на силните страни на детето", каза министър Цоков.

Работи се по промяна в Закона за висшето образование за въвеждането на 3-годишни бакалавърски програми.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)