Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Обратна връзка: Учениците усвояват по-лесно материала с "Дигитална раница"

Хартиеният учебник няма да изчезне, проектът е за ученици, учители и родители, заяви Светослав Насвади

22.11.2023 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

Министерството на образованието и науката изгради национална платформа за образователни услуги и съдържание. Целта ѝ е от една страна да даде на учителите мощен инструментариум, с помощта на който сами да създават съвременни и интересни интерактивни уроци, а от друга – да събере на едно място в "Дигитална раница" всичко необходимо за ученика.

"Дигиталната раница" е образователна платформа, насочена към ученици, учители и родители. Целта е да даде възможност на българския учител да използва и създава дигитално съдържание, за учениците има допълнителни уроци, родителят може да наблюдава развитието на свето дете, там се виждат оценките, отсъствията", заяви експертът "Програми и проекти" в МОН Светослав Насвади в студиото на "Директно".

Той допълни, че всички ученици имат достъп до дигиталната платформа, но тя е по-интересна за по-големите ученици, от които в МОН получават и обратна връзка - 3D моделите им помагат да разберат учебния материал по-лесно.

"Програмата е по проект "Образование за утрешния ден", който стартира в края на 2019 г. и е за 103 млн. лв. В него има много компоненти, "Дигиталната раница" е завършекът на този проект. Това е най-видимото, другото е акаунти в edu.mon.bg, чрез които учениците могат да влязат във всяка една платформа на МОН", поясни Светослав Насвади.

В момента всяко едно дете чрез своя смартфон, таблет или лап топ има достъп до своите електронно четими учебници, което е облекчение да не носи учебниците в училище.

"Децата имат по-голям достъп до информация, която им е интересна - свободно избират с какво да се обогатяват. Има материали за деца със СОП. За проект "Образование за утрешния ден" купихме оборудване за 5-те училища за деца със СОП - все повече трябва да се инвестира, децата по-лесно усвоят материала чрез технологиите", категоричен е експертът от Министерството на образованието.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че са квалифицирани около 8 000 преподаватели, провежда се обучение на 18 000 души за работа с дигиталната платформа. 

"Все повече придобиват смелост да работят с дигиталната платформа и да създават съдържание", добави гостът.

"Дигиталната раница" има постоянна техническа поддръжка, а най-често към екипа се обръщат родители, които срещат трудности с регистрацията. 

"Подготвя се бъдещ проект, който да продължи сегашния, който свършва в края на тази година. Хартиеният учебник няма да изчезне, той е задължителен и ще го има винаги, това е още една възможност за учениците да използват дигитална форма. Може би сме едни от първите, които са направили на национално ниво нещо подобно в тази част на Европа", заяви Светослав Насвади.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Христо
преди 5 месеца
Тотално сбъркана концепция! Тюрлю гювеч! На гол тумбак чифте пищови! Колко училища разполагат с достатъчно устройства за достъп на учениците??? И пак ще си говорим за нечий челен опит за забрана на личните дигитални устройства на учениците! Професионалното образование за пореден път кучета го яли!!! Кога програмите ще се преценяват от специалисти относно тяхната ефективност, а няма да се разглеждат като удобен източник на доходи? Сигнализирай за неуместен коментар