Илин Димитров: Курортите ни са на ниво, компенсирахме липсата на туристи от Израел

"С краставици от Испания трудно можем да правим автентичен туризъм", каза той

04.12.2023 | 08:31 Редактор: Вяра Димова
Илин Димитров: Курортите ни са на ниво, компенсирахме липсата на туристи от Израел

Туризмът винаги е бил меката дипломация. Туристите и студентите са най-добрите посланици на една държава. Това каза секретарят на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура и бивш министър на туризма Илин Димитров.

"Идвайки в България, твоята нагласа като турист е позитивна почти винаги, тя е свързана с преживявания и съпреживявания на моменти, с опитване на автентична храна - нещо,  за което от много време говорим, за фермерски пазари, за локална храна, за начин, по който ние можем да се промотираме и показва вкусът на България. С краставици от Испания трудно можем да правим някакъв автентичен туризъм, не добър, а автентичен", коментира Димитров.

По повод предстоящия зимен сезон той отбеляза: "Трябва да избегнем негативната традиционна "реклама" - антирекламна кампания, която се случва в нашите медии. Всяка година се наглеждаме на какви ли не заглавия - "колко е скъпо", "колко е лошо" у нас, а всъщност истината е, че курортите ни са добре подготвени - и в Банско, и в Пампорово. Брандът, за който ние трябва да се борим, е бранд България, който сме го споменавали многократно и по който въпрос се работи от много години. По времето на служебния кабинет направихме тристранка, три министерства - на туризма, на културата и земеделието работят по тази точка", допълни той пред "Фокус".

По думите на Димитров спрямо съотношението цена-качество зимните ни курорти стоят много добре на пазара и те са конкурентни. Цените не са скочили драстично – между 5 и 7%, което според него е нормално.

Секретарят на президента Румен Радев по туризъм отбеляза, че в Банско, Пампорово и в Боровец записванията са на нива от миналата година.

"Компенсирана е липсата на израелски туристи с малко по-агресивна реклама на пазари около България и аз съм оптимист. Не искам да правя големи прогнози, но мисля, че ще бъде един добър зимен сезон", смята Димитров.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: БГНЕС