Бразда с трупове: Трафиканти оставят мигранти да умрат на границата между България и Турция

Баща търси сина си в "Триъгълника на смъртта", намира купчина пръст в гробище, пълно с безименни гробове

01.12.2023 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
Бразда с трупове: Трафиканти оставят мигранти да умрат на границата между България и Турция

Близо 100 бежанци са починали през последните две години, докато се опитвали да пресекат границата между Турция и България. Разследване на германската медия АРД нарича района "Триъгълника на смъртта" заради изгубените животи в гъстите, безкрайни гори - официално те са 93.

По пътя си бежанците се губят, умират от обезводняване и изтощение. Труповете най-често откриват работници от неправителствени организации. За 2023 г. откритите трупове са над 70, а АРД пише за клипове, заснети от мигранти, които стоят до умиращите си спътници, опитват се да ги покрият, а накрая са принудени да ги оставят в гората. 

Историята на един от загиналите в "Триъгълника на смъртта" мигранти разказва неговият баща Хусам Адин Бибарс. Той е сириец, успял да избяга през 2015 г. в Дания. Синът му Маджид има сини очи и черна коса и тръгва по опасен маршрут, за да стигне до семейството си в Дания.

 

Той трябва да премине през "балканския маршрут", който става все по-опасен през годините. Външните граници се охраняват по-строго, а бежанците и техните трафиканти избират по-дълги и опасни маршрути, за да избегнат срещи с полицията, пише "24 часа".

Хусам Адин Бибарс научава, че синът му няма достатъчно вода за пиене. Той става все по-слаб и по-слаб, съобщава за стомашни болки и вече не може да ходи. Баща му е притеснен и се опитва да се свърже с контрабандиста.

Трафикантът потвърждава, че здравето на Маджид се е влошило. В един момент Хусам губи връзка с трафикантите и тръгва сам да търси сина си. Пътува из България, посещава болници и накрая морги. Стига до кабинета на съдебния лекар в Ямбол, където намира първата "топла следа", която може да го отведе до Маджид. Казват му, че има тяло, което отговаря на описанието му, а в полицейското управление му показват снимки на трупа, намерен в полето.

Хусам иска да види сина си и да го идентифицира, но тялото вече е изчезнало. Полицията разполага само с номера на гроба за него.

Прокурорът е освободил тялото за погребение още преди то да бъде идентифицирано. Пред германската медия прокурор Милен Божидаров, който отговаря за района, казва, че моргите са препълнени. В случай, че трупът е на мигрант и роднините вероятно са далеч, то няма причина тялото да се съхранява. 

Бащата на Маджид пристига в България 22 дни след смъртта на сина си. Твърде късно обаче и единственото, което намира, е купчина пръст в гробище пълно с безименни гробове. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)