Отново ставаме свидетели на Северното сияние, развълнувало хиляди у нас

В различни райони на България ще може да бъде забелязана силна геомагнитна буря

01.12.2023 | 19:56 Редактор: Ивета Велева
Отново ставаме свидетели на Северното сияние, развълнувало хиляди у нас

Силна геомагнитна буря, която в момента е активна, се очаква отново да създаде възможност Северното сияние да бъде наблюдавано тази вечер и нощ в различни райони на България. 

На 5 ноември много хора в България се насладиха на редкия феномен - да наблюдават полярното сияние, видимо и на ниски географски ширини, включително у нас.

Сега, съгласно информацията на Американската национална агенция за океански и атмосферни изследвания, изключително силното слънчево изригване от една от най-високите категории предизвиква силна геомагнитна буря на Земята, при която Северното сияние може да стане видимо в цяла Европа, както и в САЩ.

За най-добри райони за наблюдение на Северното сияние в целия му блясък се смятат Полярният кръг и районите в Южното полукълбо. Тази вечер и нощ обаче се очаква да имаме възможност отново да се насладим на небесното зрелище и от нашата територия, пояснява БНР. Съобщава се, че явлението ще е видимо дори и на територията на Северна Гърция, а рано тази сутрин жители на Драма вече публикуваха снимки на Северното сияние - в червен цвят, което са наблюдавали над града им.

Снимка: Facebook / Meteo Balkans


1
4 rate up comment rate down comment 0
Това което се вижда
преди 4 месеца
Е благодарение на кравраската система ХААРП за промяна на климата и предизвикване на земетресения! Северното сияние не може да се види от България просто защото земята е кръгла ДЕГРАДИРАЛ НАРОД ВЯРВАЩ НА ОЩЕ ПО-ДЕГРАДИРАЛИТЕ СОРОСКИ МЕДИИИ. Сигнализирай за неуместен коментар