С градски транспорт или пеша - кой е "Малкият ринг", забраняващ стари коли в София?

Васил Терзиев обяви, че за нарушителите ще има толеранс

30.11.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

От утре влиза в сила забраната за влизане в центъра на София на стари автомобили. Забраната ще е за срок от 3 месеца. Тя обхваща бензинови коли, регистрирани преди 1996 година и дизелови с регистрация преди 2002 година.

Забраната за такива коли ще важат за т.нар. "Малък ринг" - карето между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Скобелев", "Опълченска" и "Сливница". Автомобилът на Теодор е с регистриран преди 2002 г. и ще му се наложи на ходи на работа с градски транспорт. 

"Тъй като моята кола влиза в новата забрана, ми се налага от утре да паркирам около т.нар. "Малък ринг" и да взимам градски транспорт. Това ми е изключително неудобно", сподели той.

Има и някои изключения - за граждани, чиято адресна регистрация е в улиците, включени в нискоемисионната зона. Без ограничения могат да пътуват и хората с увреждания. Целта на Столичната община е да се ограничи движението на най-замърсяващите автомобили в централната част на града. 

"Ако има издаден стикер за паркиране в "Синя зона", не е нужно да прави нищо, ако няма такъв стикер, но има такъв автомобил, следва да подаде заявление в ЦГМ, с което да може да влиза в центъра", обясни Димитър Петров от Столичната община.

Нарушите на забраната за влизане със стари автомобили няма да разберат, че са санкционирани. Това заяви кметът на София Васил Терзиев. Причината е неработещ софтуер. За нарушителите ще има толеранс, все още не е ясно от кога ще започне налагането на глоби. Те ще са от 50 до 500 лева. Според кмета на столицата ще има проблем с връчването на санкциите. 

"Всичко трябва да се прави ръчно. Нарушителите могат да бъдат хващани чрез камерите, но няма софтуер, с който да бъдат анализирани данните", заяви Терзиев.

"Не оспорвам причините, по които е въведена, но начина, по който работи и кара хората да знаят, че са санкционирани, ни карат да си мислим, че е несправедлив. Обсъждат се варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите. Не може да държим хората отговорни за това, че Столичната община не си е свършила работата", настоя още кметът на София.

София е първата столица в Източна Европа, която забранява старите коли в центъра. Забраната ще продължи между 1 декември и 28 февруари.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.