Внимание шофьори! Часове до забраната за стари коли в центъра на София

Глобите за нарушителите ще бъдат от 50 до 100 лв.

30.11.2023 | 15:01 Редактор: Ивета Велева

Последен ден старите автомобили могат да влизат в центъра на столицата. От 1 декември се очакват солени глоби и санкции за нарушителите.

От утре притежатели на стари автомобили ще трябва да се придвижват без тях в центъра. Това ограничава около 100 хил. шофьори. В сила влиза "Зона за нулеви емисии". Тя е обособена между улиците  "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий" и " Ген. Скобелев" , ул. "Опълченска", също и ул. "Цар Симеон".

На ул. "Цар Симеон" вече са поставени камери и пътно-информационни знаци

"Забраната важи за т.нар. малък ринг и е за автомобилите, които отговарят на екологична група – първа или по-ниска. Цели се да се ограничи движението на най-замърсяващите автомобили в централната градска част. Общата цел е да се обособят зони, които да доведат до намаляване на автомобилите, които най-силно замърсяват за да се подобри качеството на въздуха", коментира директорът на "Анализ и управление на трафика" на Столична община Димитър Петров.

Глобите, които ще бъдат налагани на шофьорите при неспазване на закона, ще бъдат от 50 до 100 лв.

"Към момента в наредбата има предвидено изключение по този случай – ако има издаден стикер за паркиране "Синя зона" – то по административен път ще бъде извлечена тази информация, а ако шофьор няма такъв стикер, следва да подаде заявление в офисите на градска мобилност, с което да бъде допускан до центъра", добави Петров.