Съдът: Трябва ремонт на Драгалевския лифт. "Витоша ски": Искаме среща с новия кмет

Следва да се извърши основен или текущ ремонт, пише в становището на ВАС

29.11.2023 | 14:18 Редактор: Елеонора Танева
Съдът: Трябва ремонт на Драгалевския лифт.

Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд София – град, с което е потвърдено, че Драгалевският лифт трябва да се ремонтира. 

Върховните магистрати приемат, че безспорно от събраните и обсъдени от съда в цялост доказателства е установено, че лифтът не е в добро състояние и подлежи на ремонт. Затова следва да се извърши основен или текущ ремонт, съответно вида на необходимите ремонтни или възстановителните дейности, е въпрос на последващо техническо решение, което ще бъде определено по вид и обем с изготвянето на инвестиционен проект, който да бъде одобрен и  съгласуван по законоустановения ред.

След решението на съда от ръководството на "Витоша ски" АД настояха за среща с новия кмет на София - Васил Терзиев.

"Вече дванадесет години правим опити да модернизираме съоръженията на територията на Природен парк "Витоша". И това го правим системно и последователно, като посочваме истинските проблеми пред обновяването на транспортната достъпност в планината. Ние не чакаме някой да ни задължи или принуди по административен ред, за да се случи това. На всички са ясни проблемите пред модернизирането на лифтовете и влековете, но се прави поредният опит да се направи внушение, че едва ли не „Витоша ски“ АД не иска, а всички останали желаят това да се случи въпреки нас. Това не отговаря на истината. Тезите, които внушава бившата кметица Йорданка Фандъкова, са нелепи с оглед, че Драгалевският лифт е построен през 1956 г.", пише в писмото на "Витоша ски".

Подчертават, че след представяне на всички необходими документи, главният архитект на Столична община е издал виза за проектиране САГ21ГРОО/23/1 от 13.01.2022 год. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона“. Разработен е проект на идейна фаза и има готовност повече от година да го внесат за издаване на разрешение за строеж.

"За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“. В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша“ - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура", уточняват от дружеството.

И настояват за среща с новоизбрания кмет Васил Терзиев, за да изложат проблемите и да предприемат конкретни стъпки за решаването им.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
12345
преди 4 месеца
Всичко горе е за смяна с ново Сигнализирай за неуместен коментар