Радев: Витоша се превръща в музей на ръждясалите лифтове, трябват спешно нови съоръжения

Президентът очаква служебното правителство да внесе в парламента необходимите законодателни промени

06.04.2023 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Витоша се превръща в музей на ръждясалите лифтове, трябват спешно нови съоръжения

Време е административните неуредици и разногласията между институции и инвеститори да отстъпят пред обществения интерес, екологично съобразния достъп до Витоша и възможностите за отдих и спорт. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща, посветена на перспективите пред развитието на масовия спорт, летния и зимния туризъм в природен парк "Витоша". В срещата участие взеха министри от служебния кабинет, кметът на София, главният архитект на Столичната община, представители на спортната общност и инвеститорите в природен парк "Витоша".

Президентът открои предимствата на София да разполага с богатството на Витоша само на 10 км от центъра на града, като изрази съжаление за неизползвания потенциал на тези природни дадености за хората. 

"Витоша се превръща в музей на затворени и ръждясали лифтове и съоръжения", посочи държавният глава. Той припомни, че проблемът, свързан с развитието на Витоша, стои нерешен от десетилетия и се превръща в символ на безхаберие и безсилие на българската държава.

По думите на президента, заради невъзможността да бъдат преодолени противоречията обществото не може да се възползва от големите възможности, които дава планината. Държавният глава даде пример със съседни държави, в които тече процес на бурно развитие на туризма и всяка година се строят нови лифтови съоръжения и писти, докато у нас, въпреки наличието на по-добри природни дадености, е налице застой. 

Участниците в срещата припомниха, че през 80-те години на миналия век Витоша е сред най-развитите европейски курорти, но в продължение на близо 40 години е липсвала политическа воля за запазване на тази тенденция.

Обща бе позицията, че е необходим цялостен подход и обща визия за развитие, като държавните институции и инвеститорите следва да работят съвместно за отстраняване на административните и юридически пречки. За ремонтирането на неработещите от години Драгалевски и Княжески лифт не са необходими законодателни промени, като настоящият план за Природен парк "Витоша" също не се явява пречка за такава инвестиция, стана ясно по време на срещата. Министрите на околната среда и на земеделието разясниха, че изменения в нормативната база и плана за управление на природен парк "Витоша" са нужни, така че да бъдат възможни необходимите по-мащабни и дългосрочни инвестиции в модернизация. Бе подчертано, че инвестиционните намерения следва да бъдат съобразени изцяло със запазването на екологичното равновесие в планината.

Държавният глава призова за организирането на експертна среща между инвеститорите, ресорните министерства и специалисти в тази сфера, за да бъдат положени основите на нов план за управление на Природен парк "Витоша" с цялостна концепция за опазването на околната среда при изграждането на лифтове, съоръжения, писти, водни депа, машини за сняг и пътеки. Президентът изрази и очакването си служебното правителство да внесе в парламента необходимите законодателни промени. Той подчерта значителния обществен интерес максимално бързо да бъдат изградени нови съоръжения на Витоша и тя да бъде превърната в дестинация за целогодишен туризъм.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Борис
преди 1 година
Искаме да бъдем европейци, а не искаме обновяване на съоръженията на Витоша, стари колкото баба ми. Ааа, стига вече Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Фани
преди 1 година
То отдавна трябват, ама зелените саботират работата и нищо не става. Времето си тече и все по-зле става. Сигнализирай за неуместен коментар