Със 7,5% поскъпва газът за декември. Иван Иванов: Рязкото застудяване не вдига цените

Хранилището в "Чирен" е пълно над 90%

29.11.2023 | 11:06 Редактор: Елеонора Танева
Със 7,5% поскъпва газът за декември. Иван Иванов: Рязкото застудяване не вдига цените

Поскъпването на природният газ през декември ще бъде с около 7,5%. Това стана ясно по време на откритото заседание на КЕВР, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" през декември синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас - без такси и налози.

"Трябва да отбележим, че независимо от рязкото застудяване в последната седмица, обхванало цяла Европа, не само България, не се повишава цената на природния газ. Напротив. Дневните цени на природния газ намаляват на Нидерландската газова борса до голяма степен по причина, че газохранилицащата в цяла Европа са запълнени навсякъде над 90 процента и въпреки, че се тегли от тях", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той уточни, че "Булгаргаз" тегли от "Чирен" и в момента, но газохранилището продължава да бъде над 90 процента заредено.

Благоприятен фактор е и предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София – Ниш и на терминала за регазификация в Александруполис. В него "Булгартрансгаз" има 20-процентно участие, което ще позволи България да получава годишно допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ.  

Според Александър Йорданов, член на КЕВР, на газовите пазари не се случва нищо екстремно и повишаването на цената е в резултат на нормалните сезонни колебания. За българските потребители е осигурена конкурентна цена в сравнение с цените на референтните газови пазари. Според него няма риск за доставките на газ за страната, тъй като освен пълното газово хранилище в Чирен се предприемат и действия за диверсификация на маршрутите.     

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)