Износът на електроиндустрията е за 3,3 млрд. евро за 8 месеца

Контрабандният внос удря бизнеса, той е предимно от Турция, Южна Корея и Китай

29.11.2023 | 10:11 Редактор: Елеонора Танева
Износът на електроиндустрията е за 3,3 млрд. евро за 8 месеца

Износът на електрически машини за първите осем месеца на 2023 г. е в размер на 3,3 млрд. евро, което е ръст от 17,4% спрямо аналогичния период на 2022 г.. Стойността на целия износ намалява със 7,6 на сто до 29 млрд. евро. Това сочат данните на Евростат.

От Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) настояват държавата да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. Асоциацията обединява 90 български и международни компании с общ годишен оборот около 1 млрд. лева. 

Според нейните представители нерегламентираният внос на компоненти е проблем за чуждестранните инвеститори, за малкия и среден бизнес, за крайния потребител и за българската държава, която получава по-малко приходи в хазната.

Председателят на организацията д-р инж. Димитър Белелиев коментира, че контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Южна Корея и Китай. Разминаването между декларираните и реалните показатели на един трансформатор например се разбира чак след като той се даде за скрап.

Най-често нелегалният внос включва кабели, които се използват масово в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално внесените от Турция кабели съдържат повече желязо отколкото мед. Това води до големи загуби и нарастване на сметките за ток на крайния потребител.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС