Двама са обгазените с меркаптан в София, училища прекратиха занятия

От Столичната община успокоиха, че няма опасност за хората

24.11.2023 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Силна задушлива миризма притесни софиянци и вдигна на крак полиция и пожарна. Двама младежи на 18 и 19 години са с леко обгазяване и са откарани от екипи на Спешна помощ в "Пирогов". Оказа се, че миризмата идва от цех за вторични суровини на частна фирма, намиращ се в района на бул. "Илиянци" при жп гара София - север.

Разлети са варели с веществото меркаптан, което се използва за ароматизатор на пропан-бутана. Неприятната миризма е усетена в няколко квартала. А училища в засегнатите райони са прекратили занятия. Направени са замервания и е установено, че няма опасност за хората. Столичната община е поставила мобилна станция за проверка на качеството на въздуха.

"Служителите обезопасиха варелите. Това не е изтичане, те са дадени за унищожаване. При пресоването се пръскат и това вещество попада в атмосферата. Концентрацията не е опасна", обясни главен инспектор Мария Стоянова от Столична община.

"Варелите се стречоват, слагат се в метални контейнери. Ще бъдат ескортирани за площадка за опасни отпадъци", директорът на "Аварийна помощ" към Столична община Красимир Димитров.

Снимка: БГНЕС