Пеевски защити полицаите: Тенденциозно показваха само кадрите, където има бити протестиращи

Борисов: Паднал човек не се рита, основен закон е и в спорта

24.11.2023 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Депутатите решиха специална комисия да разследва погрома след футболния протест и десетките обвинения от граждани в полицейско насилие. Дебатът в залата даде началото на поредния напрегнат пленарен петък. 

Със 123 гласа "за" депутатите одобриха създаването на комисия, която да разгледа ескалиралия протест пред Националния стадион. "Против" и "въздържали се" гласуваха ДПС и "Възраждане". 18 депутати ще разглеждат казуса и ще направят необходимите заключения.

"Ще поискаме всички бити полицаи да бъдат изслушани тук, в интернет тенденциозно бяха показани само кадрите, където има бити протестиращи. Аз казвам - където има насилие, единици трябва да си понесат отговорността. Но не може да се счита, че полицията трябва да бъде лишена от всякакви права", настоя лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Опозицията използва извънредната точка в дневния ред, за да атакува управляващите. Гроздан Караджов от ИТН поиска отговори от съпредседателя от ПП-ДБ Кирил Петков дали е упражнявал натиск върху министри от кабинета, след самопризнанията на вътрешния министър и този на електронното управление. 

От "Възраждане" също поискаха отговори за оказване натиск върху министри. От ПП-ДБ изразиха надежда комисията да роди законови промени, които да подобрят координацията между институциите при подобни протести. След като и от БСП и ПП-ДБ имаха предложения за комисия, в крайна сметка беше гласувана идеята на ГЕРБ да бъдат обединени двете предложения в една обща комисия, със срок на действие един месец.  За председател на анкетната комисия беше избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ

"Обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки да провеждат мирен протест, кой вкара хората в тесните улички и полицаите трябва да разберат, надали има началник, който да им каже да се държат по този начин. Паднал човек не се рита, основен закон е и в спорта", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR