Почитаме Св. Екатерина! Традицията повелява младите майки да замесят хляб

Вярва се, че светицата пази децата от шарка

24.11.2023 | 07:27 Редактор: Елеонора Танева
Почитаме Св. Екатерина! Традицията повелява младите майки да замесят хляб

Днес православната църква почита Света великомъченица Екатерина. Празнуват не само имениците Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин, но и всички православни християни.

Света Екатерина живяла в края на трети век в Александрия. Била от знатен род. Същевременно била изключително красива и умна. Изучила модерните за времето си медицина и философия. Един скитник ѝ разкрил мъдростта на християнството. Загинала заради вярата си едва на 18 години.

Рано сутринта стопанката на дома, която задължително трябвало да бъде чиста т. е. да не е в месечния си цикъл, трябва да замеси пшеничено тесто с мълчана вода. Броят на питките, които се правели от това тесто е задължително нечетен: 5, 7 или 9 и трябва да са нашарени с вретено. След което се намазват с мед, рачел, петмез и се раздават по къщите.

Особено важен бил този ритуал за младите булки, които имали малки деца. Тогава те трябвало да застанат на кръстопът и да дават на всеки минувач сам да си отчупи от питката, като го подканяли с думите: „Ха вземи за света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!“

И за да е завършен ритуалът, човекът трябвало да се прекръсти три пъти и да каже: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи здравето по децата ти!“

Жената трябва да отговори: Амин! – Дай, Боже!

След като са извършили правилно всичко, жените вярвали, че света Екатерина ще ги пази и децата няма да се разболяват, пише az-jenata.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)