Посрещаме 1,7 млн. чужди туристи през зимата, цените тръгнаха нагоре

Страната ни е световна туристическа дестинация, каза доц. Румен Драганов

23.11.2023 | 18:02 Редактор: Вяра Димова
Посрещаме 1,7 млн. чужди туристи през зимата, цените тръгнаха нагоре

Около 1,7 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят България през зимния сезон. Това каза директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. Румен Драганов.

"Говорим от средата на декември до средата на април и в това време тези, които идват, са с цел културен туризъм в градска, историческа среда, балнео, СПА, уелнес и съответно ски туризъм. За ски туризъм идват около 280 000, т.е. голямата част е свързана с други видове туризъм", обясни той.

По думите му, очакваният ръст на туристите спрямо 2019 г. е с около 5%.

"В макро рамката за 2024 г., ние очакваме около 12,5 млн. чуждестранни посетители, т.е. не отчитаме някакъв спад в следствие на военните конфликти", уточни Драганов пред Радио София.

Близо 60% от посещаващите България са граждани на Европейския съюз. Драганов изтъкна, че страната ни е световна туристическа дестинация. По отношение на предстоящите празници Драганов обясни, че гамата на предлагането е огромна.

"Могат да се намерят цени равни или по-ниски от миналата година. Ако става въпрос обаче, човек да бъде на абсолютно същото място, със същото превозно средство, на него ще му излезе с около 7% по-скъпо", каза директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Снимка: БГНЕС