АПИ към шофьорите: Идват снеговалежи, силен вятър и ниски температури

Без резки маневри и несъобразена скорост

23.11.2023 | 17:50 Редактор: Вяра Димова
АПИ към шофьорите: Идват снеговалежи, силен вятър и ниски температури

Шофьорите, на които в следващите дни им предстои пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за зимни условия. За 24 ноември прогнозата е за интензивни валежи от дъжд в Северозападна България. През почивните дни се очаква валежите в Предбалкана и в Западна България да преминават в сняг и температурите да се понижават. В неделя в Западна и Централна България, както и в североизточните райони, са възможни преспи и навявания от очаквания силен вятър.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където температурите са по-ниски и има предпоставки за хлъзгавост и заледявания, особено рано сутрин, информират от АПИ.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)