С малки трикове можем да спестим до 20% от разходите за отопление

Важно е да знаем как правилно да проветряваме дома си в студените дни

23.11.2023 | 11:42 Редактор: Елеонора Танева
С малки трикове можем да спестим до 20% от разходите за отопление

С дребни трикове можем да постигнем енергийна ефективност, с която да спестим до 20% от разходите за отопление. Това заяви изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

На първо място той изтъква проветряването, като подчертава, че е правилно то да се извършва чрез широко отваряне на прозореца за 1-2 минути, по 2 до 3 пъти на ден. Това е достатъчно, за да имаме чист въздух в помещението и в същото време да загубим най-малко енергия. 

Ако имаме камина, но тя не е основен източник н отопление, е най-добре коминът да се затвори. 

По негови думи масово бойлерите се нагряват до края на капацитета си, което води до излишно загряване на вода, а тя впоследствие изстива и не се използва. Препоръчителната температура е около 55 градуса.

"Когато подготвяхме тези съвети миналата година това, от което бях много впечатлен и научих за себе си, беше правилото да не опираме хладилника плътно до стената, защото топлообменника отзад се нуждае от разстояние, за да има циркулация на въздуха. Ако тя не е осигурена, тогава компресорът на хладилника започва допълнително да завърта течността и да харчи повече ток... Добавям към това и необходимостта от размразяване. Когато фризерът е покрит с лед, тогава се налага компресорът отново да прави излишни движения и така хладилникът харчи повече ток", съветва Николов.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС