Министър Вътев: МЗХ работи усилено по закон за търговията с храни

Как ще се прекратят нелоялните търговски практики?

21.11.2023 | 16:32 Редактор: Толя Стоянова
Министър Вътев: МЗХ работи усилено по закон за търговията с храни

"Министерството на земеделието и храните работи усилено по закон за търговията с храни", каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри днес в София национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: "Хранително-вкусовата промишленост - нови продукти и технологии 2023 година", организирана по повод Деня на хранително-вкусовата промишленост.

"Със законодателство за търговията с храни трябва да бъдат прекратени нелоялните търговски практики", коментира министърът.

"За да имаме силна хранително-вкусова промишленост трябва да е налице много качествена и добра суровинна база", посочи министър Вътев.

Той каза още, че земеделието и храните са неразривно свързана верига. "Бизнесът с храни е на първо място морал", подчерта той.

Пред участниците в конференцията министърът заяви, че се конкурираме на един общ пазар, на който доминират мощните кооперативи, каквито нямаме в България. Той отбеляза колко е важно науката да влезе в практиката, като университетите и специализираните училища си увеличат практическите занимания. Вътев изтъкна, че България може да стане водещ европейски пазарен лидер за биохрани, а работата в този сектор е начин на мислене, не само бизнес. 

Председателят на Съюзът по хранителна промишленост д-р Светла Чамова заяви, че организацията отбелязва 58 години от създаването си и има принос за обучението на хиляди специалисти в бранша. Тя допълни, че секторът в България продължава да е синоним на качество и отговорност.

В рамките на конференцията министър Вътев награди отличените участници в националния конкурс "Хранително-вкусовата промишленост - нови продукти и технологии 2023 година". Награди получиха български компании с иновативни продукти.

Снимка: Министерство на земеделието и храните