Министър Вътев: България завишава контрола на всички украински стоки

"Не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно", заяви той

14.09.2023 | 10:20 Редактор: Михаела Кирилова
Министър Вътев: България завишава контрола на всички украински стоки

"На последното заседание на Министерския съвет бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно, защото има възможност за подкрепа на българските земеделци, когато има нужда. Като мярка, завишаваме контрола на всички украински стоки", заяви земеделският министър Кирил Вътев в парламента.

"Темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста усърдно. Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна, но основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция. Това са основателните притеснения", каза още министър Вътев, цитиран от БГНЕС.

Той поясни, че целият ЕС подкрепя Украйна във войната и България също полага всички усилия за подкрепа.

"Осигурени са коридорите за зърно до Кавала и Солун в Гърция, въпросът е какво се случва след 15 септември. Притесненията произведоха намерението да се иска продължаване забраната за внос на зърно от Украйна. Подкрепях и аз това решение, но на последното заседание на МС бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от тази забрана. Завишаваме обаче контрола на всички украински стоки, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали, плюс останалите от гледна точка на пестициди и т.н.", поясни земеделският министър.

Вътев информира, че в събота ще има среща със зърнопроизводителите. Той призова още днес секторът да представи притесненията си, за да се набележи програма за действия.

"Към момента това е статусът на решението и очаквам решението на Народното събрание. Решението на правителството е ясно", допълни министър Вътев.

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
ПП се изгаври с тоя човечец :( Вече нито авторитетът му, нито достйнството му ще е същото Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Поредния назначен от
преди 7 месеца
"Като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали, плюс останалите от гледна точка на пестициди и т.н.", поясни земеделският министър." -да разбирам ли, че потенциалната радиоактивност не му е проблем? Щели да контролират...В Украйна стрелят с обеднен уран, но нищо! Тук -в България, страна от третия свят, ще консумираме зърното! Тия не са добре. Знаем то техния контрол във всяко отношение, пък щом се отнася до Украйна, няма начин да има такъв! Сигнализирай за неуместен коментар