България изхвърля над 100 хил. тона текстил всяка година

До 2025 г. всички държави в ЕС трябва да въведат задължително разделно събиране на текстил

21.11.2023 | 11:43 Редактор: Тодор Петров
България изхвърля над 100 хил. тона текстил всяка година

Между 50% и 70% от събраните дрехи и другите текстилни продукти в Европа са годни за употреба. Голяма част от остатъка пък става за рециклиране или друго оползотворяване.

Една трета от текстила се събира разделно. Това са между 1,7 и 2,1 млн. тона. Останалите близо 4 млн. тона попадат в битовия смесен отпадък. Пет пъти теглото на Националния дворец на културата (над 100 хил. тона) – толкова текстил изхвърляме годишно само в България.

Това заяви в интервю за БТА изпълнителният директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ) Сирма Желева. Тя коментира темата за разделното събиране на текстил във връзка с Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която се отбелязва между 18 и 26 ноември.

Инициативата се провежда от 2009 г. през ноември. Целта е да се повиши информираността на международната общност за намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и стратегиите за рециклиране на материали, както и свързаните с тях политики на Европейския съюз и страните членки. В България Европейската седмица за намаляване на отпадъците е организирана за първи път през 2012 г.

"Текстилният сектор е сред най-големите консуматори на вода", каза Сирма Желева. По думите ѝ повече отпадни води се отделят от производството на текстил, отколкото от всички битови нужди на човечеството.

"Когато имате ненужни дрехи и обувки, е достатъчно да ги сложите в един плик и да ги оставите в един от тези специализирани контейнери, съветва тя. Това гарантира, че вашите ненужни текстилни продукти ще поемат по пътя на оползотворяването и няма да бъдат депонирани и да замърсяват околната среда", подчерта Желева.

В България вече има над 300 контейнера за разделни събиране на текстил в десетки населени места. Все още обаче това се случва на доброволен принцип в резултат на бизнес модела на работа на нашите членове“, посочи изпълнителният директор на БАКТ.

Желева информира, че до 2025 г. всички държави членки трябва да въведат задължително разделно събиране на текстил. Решението е на европейско ниво и трябва да се приложи у нас.

Снимка: БГНЕС