Радев: Китай е важен партньор за България и се ползва у нас с голямо уважение

Президентът удостои посланика на Китайската народна република в България с орден "Мадарски конник"

20.11.2023 | 17:39 Редактор: Толя Стоянова
Радев: Китай е важен партньор за България и се ползва у нас с голямо уважение

Президентът Румен Радев удостои посланика на Китайската народна република в България Дун Сяодзюн с орден "Мадарски конник" първа степен за заслугите на дипломата за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.

"В своя мандат посланик Дун Сяодзюн работи неуморно и последователно за разширяване и осигуряване на приемственост в двустранните отношения на приятелство и сътрудничество, за да бъдат те поставени на още по-широка и по-здрава основа", заяви Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала на президентската институция.

Президентът подчерта ангажираността на дипломата за надграждане на политическите контакти между България и Китай, на търговско-икономическото сътрудничество, на обмена в сферата на културата и образованието. В последните години посланик Дун Сяодзюн и ръководеното от него посолство активно работиха и за реализирането на посещенията у нас на различни делегации от Китай, които допринасят за развитието на секторното сътрудничество в редица области. 

"Китай е важен партньор за България и се ползва у нас с голямо уважение като страна със забележителна история, култура и традиции, както и с впечатляващо икономическо и научно-техническо развитие", заяви още в словото си Румен Радев.

Той отбеляза държавното си посещение в Китайската народна република през 2019 г., когато заедно с президента Си Дзинпин приеха декларация за издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство. 

Посланик Дун Сяодзюн изказа признателност за удостояването с висшето държавно отличие. Той посочи, че през последните години допълнително се е задълбочило приятелството между народите на Китай и България, а ползотворното сътрудничество е довело до конкретни резултати. Посланик Дун Сяодзюн отбеляза, че издигането на двустранните отношенията на ниво стратегическо партньорство открива нова глава в отношенията между България и Китай. 

Снимка: Прессекретариат на президента