Тагарев отговори на БСП, отрече да е в конфликт на интереси заради поръчка на дронове

"Аз, съпругата ми или съответната фирма, нямаме никакъв интерес или принос към дейността на фирма "Телесис", заяви той

17.11.2023 | 14:57 Редактор: Вяра Димова
Тагарев отговори на БСП, отрече да е в конфликт на интереси заради поръчка на дронове

Във връзка с поредното отлагане на възможността за отговор в рамките на  парламентарен контрол и с цел да се избегнат всякакви по-нататъшни спекулации в публичното пространство за предполагаем конфликт на интереси, министърът на отбраната Тодор Тагарев отговори на парламентарния въпрос, внесен от народния представител Румен Гечев.

"Сигурен съм, че знаете отговора на първия от зададените два въпроса и той е отрицателен. При положителен отговор щяхте да сезирате съответните институции, а не да правите политически внушения, ангажирайки при това цялото Народно събрание.

Д-р Стоян Аврамов, управител на фирма "Телесис", част от консорциум "Български безпилотни летателни системи", е съдружник в малка фирма, управлявана от съпругата ми, макар и с минимален дял, и фактически да не участва в нейното управление от поне 20 години.

"По-важното е, че аз, съпругата ми или съответната фирма, нямаме никакъв интерес или принос към дейността на фирма "Телесис", категоричен е Тагарев.

Военният министър уточни, че познава д-р Аврамов отдавна и той е изключителен експерт в няколко инженерни области.

"Телесис" има успешно изпълнени:

Четиригодишен договор с МО от 2011 г. (рамково споразумение № УД 03-30/16.08.2011 г.) за "Доставка на радиоуправляеми мишени РУМ-Р-01"

Четиригодишен договор от 2017 г. (№ УД 12-35/29.06.2017 г.) за "Създаване на мишенна обстановка за извършване на тренировки и стрелби" с екипажи от ИА и разчети от ЗРВ

Процедурата, за която питате, е стартирала с пазарно проучване през 2019 г. и обществена поръчка от 2020 г., подновена през септември 2021 г. Заявленията за участие са подадени през ноември 2021 г., а оферти – на 08.03.2022 г. След обжалване в КЗК и Върховния административен съд, комисията в МО е приключила своята работа на 19.04.2023 г. с доклад, утвърден от министъра на отбраната. На 03 май 2023 г., т.е. повече от месец преди да стана министър на отбраната, е обявено решение № D23268887, с което за изпълнител е определено Обединение "Български безпилотни летателни системи", заявява още министър Тагарев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)