Играта на кворума продължава - защо депутатите не могат да се съберат в пленарната зала?

"Тези, които не се регистрираха, спасиха правителството", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова

17.11.2023 | 14:30 Редактор: Толя Стоянова

За втори пореден път "игра на кворума" провали гласуването на вота на недоверие към кабинета. Още вчера вотът на недоверие трябваше да бъде гласуван, но депутатите не се регистрираха и затова го отложиха за тази сутрин. Малкото време прекарано в пленарната зала беше изпъстрено с различни настроения и обвинения. Партиите бяха категорични, че основната причина е дерогацията.

"Поради липса на кворум днес не може да се открие заседанието", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В пленарната зала се регистрираха само БСП и ПП-ДБ. Депутатите имаха различен прочит защо не могат да съберат кворум. В кулоарите Бойко Борисов свърза регистрацията с дерогацията.

"Ние не сме партия, която осигурява кворум. Не осигуряваме кворум на тези, които решиха да пада правителството, да се откажат от него само заради петрола", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пък се надява ПП-ДБ да преосмислят позицията си до сряда за дерогацията.

"Ако ПП-ДБ са с "Възраждане" и БСП и са си една коалиция - да си гласуват, каквото искат. Вчера Костадин Костадинов каза, че има сватба и те са булката. И каза, че ни бил взел булката. Не съм смятал, че сме взимали тази булка - халал да му е! Да си я взима", коментира Пеевски.

Започна и търсене кой всъщност трябва да осигури кворум.

"Тези, които не се регистрираха, спасиха правителството до сряда да си извиват ръцете", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Сряда депутатите ще пробват пак, да съберат кворум и да опитат да гласуват вота на недоверие.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)