Липса на кворум провали пленарното заседание, следващото ще бъде в сряда

Регистрираха се само 79 народни представители

17.11.2023 | 10:07 Редактор: Толя Стоянова
Липса на кворум провали пленарното заседание, следващото ще бъде в сряда

Провал на пленарното заседание. Парламентът не успя да събере кворум за начало на разискванията. При първия опит се регистрираха 78 народни представители. За старт на заседанието са необходими поне 121. Заради това председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви 10-минутна почивка.

Последва втори опит за регистрация. Тогава се регистрираха 79 депутати, а Росен Желязков насрочи следващото заседание за сряда. Въпреки че бяха в залата, от ГЕРБ-СДС при първия опит се регистрираха двама депутати, а ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" не се регистрираха. От "Продължаваме промяната-Демократична България" се регистрираха 55 депутати, от БСП - 20, и един независим.

Народното събрание трябваше да прегласува вота на недоверие към кабинета "Денков" заради "неспособността на правителството да гарантира националната сигурност и отбраната на страната". Вчера липсата на кворум възпрепятства парламента да вземе окончателно решение по него, предаде БНР.

Премиерът Николай Денков трябваше да отговаря на въпроси на депутати в рамките на блиц контрола. Той щеше да участва и в парламентарния контрол. В него трябваше да се включи и финансовият министър Асен Василев. Най-много въпроси - 5, имаше към министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)