Пълен абсурд и съмнения за корупция: АПИ призна за опасни знаци, но няма да ги премахне

Става дума за пътни знаци в района на тунела "Витиня"

14.11.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Пътни експерти алармират за съмнения за корупция при поставяне на маркировка на магистрала "Хемус". Държавната агенция "Пътна инфраструктура" призна за негодни пътни знаци в района на тунела "Витиня". Въпреки това, за момента те ще останат на местата си. 

Преди година шофьор сигнализирал Европейския център за транспортни политики за проблема край тунела "Витиня".

"Вътре се твърдеше, че тези светещи знаци при шофиране, особено при облачно и мрачно време, силно заслепявали водачите. Слънцето се отразява. Това е абсолютно недопустимо", заяви председателят на ЕЦТП Диана Русинова.

Отивайки на място за проверка, експертите потвърдили дефектите на знаците. Обърнали се към държавното дружество "Автомагистрали", които отговорили с известно закъснение. 

Въпросните знаци били купени от българска фирма. Въпреки уверението на държавното дружество, няколко месеца по-късно в района се сменят с нови, този път закупени от Гърция. За негодните пътни знаци е плащана завишена цена, твърдят авторите на доклада.

Неправителствените експерти и държавните такива от АПИ се разминаха във вижданията си за съдбата на негодните знаци.

"Аз очаквам АПИ незабавно да свалят тези знаци. Изработката на такъв знак е два месеца, т.е. два месеца там няма да има знак, но това е по-безопасно отколкото да има негодни", подчерта Русинова.

"Категорично не мисля, че това е разумно решение", отсече председателят на АПИ инж. Ясен Йорданов.

Дефектните пътни знаци са купени като част от обществена поръчка за ремонта на тунел "Витиня", която е на стойност над 60 млн. лв. Проблемът със знаците кара експертите да подозират и други нередности в многомилионната поръчка, заради което са подали сигнал в прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС