В каската на кмета: Терзиев с първи обещания след клетвата, Фандъкова го изненада

Провежда се първо заседание на СОС

13.11.2023 | 14:01 Редактор: Елеонора Танева

На тържествена церемония в Столичната община новоизбраният градоначалник на столицата Васил Терзиев положи клетва. Заедно с него клетва положиха и 24 районни кметове, кметовете на кметства и общинските съветници. 

Васил Терзиев заяви, че вдигане на данъците няма да има.

"Първата задача за тази седмица е да се запозная с администрацията, да разбера кои неща са най-неотложните за задвижване до края на годината - бюджета, да освободим паркинга пред "Св. Неделя", да обявим началото на битката с вандализма - графитите, за да бъде нашият град по-чист и приветлив", даде заявка Васил Терзиев.

Започна и първото заседание на новия Общински съвет, в който няма мнозинство. ПП-ДБ имат 23 общински съветници, ГЕРБ - 14, БСП - 9, "Възраждане" - 8 и по трима КОД и ИТН, а от МВРО вкарват един общински съветник.

"Ние ще бъдем в ролята на силна опозиция. Виждаме сега нови декларации, чухме от новия кмет, че предизборната кампания е свършил Задължение е на най-голямата група, която е излъчила и кмет, да осигури мнозинството, с което ще работи и ще покаже тези нови политики", каза в първия работен ден общинският съветник Антон Хекимян, който се бореше за кметския пост. 

Заседанието продължава с избора на председател на СОС, гласуването е с хартиена бюлетина.  Очертава се патова ситуация, само от ГЕРБ не представят техен кандидат.

Номинирани бяха Борис Бонев от ПП-ДБ - "Спаси София", Диана Тонова от коалиция "БСП за България", Красимир Гълъбов от "Възраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

При предаването на властта на наследника си на "Московска" 33 Йорданка Фандъкова му връчи личната си работна каска, химикал и цвете.