Премиерът Денков: Никой от парламента не ми е началник, Пеевски играе театър

За ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена, в момента тече процес на осъзнаване, заяви министър-председателят

12.11.2023 | 11:21 Редактор: Вяра Димова
Премиерът Денков: Никой от парламента не ми е началник, Пеевски играе театър

Премиерът акад. Николай Денков обясни, че би напуснал поста си в три случая - ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или "Продължаваме промяната" кажат, че не искат повече това правителство. 

Относно отношението на ГЕРБ към сглобката премиерът наблюдава "прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия". Според него "за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени".

Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери министър-председателят. Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се получи в края на тази година или в първите седмици на следващата, уточни той.

"Бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващите години, е с 50% по-голям от тазгодишния. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни", заяви Денков.

По думите му също неверни са твърденията, че няма средства за общините, но няма да се правят "чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор". Според него "12 милиарда е невиждана сума за капиталови разходи".

"Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на ЕС", коментира Денков. Относно критиките на лидера на ГЕРБ Денков посочи, че "г-н Борисов казва много неща, които не са верни".

По въпроса с дерогацията за "Лукойл" премиерът заяви, че ще съди Делян Добрев.

"Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. За момента нямаме никакви индикации, че "Лукойл" нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев", уточни той, цитиран от БНР.

Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

На въпрос, засягащ тона, с който Делян Пеевски се изказва по дневния ред, премиерът отговори: "За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)