"Тук се чуват молитвите ни, важна е за мен" - отвориха и гробницата на свети Серафим

До затварянето на храма се стигна през септември

10.11.2023 | 18:52 Редактор: Искра Ангелова

След близо два месеца под ключ, Руската църква в София отново отвори врати. До затварянето на храма се стигна през септември, след като по подозрения за шпионаж в полза на Москва от страната ни бяха експулсирани предстоятелят му Васиан Змеев и двама свещенослужители.

Мария Павлевска идва всяка седмица в Руската църква преди да бъде затворена. А оттогава всеки ден се моли за нейното отваряне. 

"Отдавна чаках този момент. Руската църква е много важна за мен. Идвам тук и намирам спокойствие, намирам отговори", сподели тя.

Назначеният от руския патриарх Кирил нов предстоятел протойерей Владимир Тишчук отключи храма и отслужи първия молебен в него, заедно с определените от патриарх Неофит служители.

Отворена беше и криптата, където са мощите на Свети Серафим, прочут със изцелителните си способности над болни и нуждаещи се.

"Идвала съм в много важни моменти в моя живот, за да пиша писма и да се помоля на Св. Серафим. Винаги молитвите ми са били чути и заради това църквата е много важна за мен, защото ми е помагала в много тежки моменти", коментира Габриела Стоянова.

"Много съм щастлива, че отново го отвориха. Това е едно от нашите любими места. Църквите не трябва да се затварят", категорична е Виктория Георгиева.

Основен въпрос през последните близо два месеца беше чия е собствеността на храма. Докато прокуратурата търсеше отговорите, екипът на Bulgaria ON AIR ви показа единствените налични документи - крепостен акт от 1898 година и нотариален акт от 1997.

Според тях църквата и земята под нея са руска собственост. Същото заяви и посланикът на федерацията у нас Елеонора Митрофанова.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.