Министър Богданов: Важно е да върнем доверието в институциите, хората имат бъдеще в България

Държавните предприятия ще се включат в програмите за развитие на дуалното образование

08.11.2023 | 11:17 Редактор: Толя Стоянова
Министър Богданов: Важно е да върнем доверието в институциите, хората имат бъдеще в България

"Каквито и цели да си поставяме в икономически или технологичен аспект, няма как да ги постигнем без да развиваме човешкия потенциал. За да задържим и да привлечем хората в България, най-важно е да върнем доверието в институциите, така че да има предвидимост и ясен хоризонт за тях и семействата им", каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на третото издание на форума "Пауърс Съмит" (Powers Summit).

По неговите думи развитието на кадрите е дългосрочно решение, което за съжаление в годините е забавено. Икономическият министър бе категоричен, че за разрешаването на този проблем не може да се разчита нито само на образователната система, нито само на вноса на кадри от трети страни. 

"Ние трябва да имаме ясна визия за това как тези кадри да се създават в България, в синхрон с бизнеса", подчерта той. 

По думите на Богданов Министерството на икономиката и индустрията вече работи за улесняване достъпа на работна сила до пазара на труда в България. Той обяви, че държавните предприятия, чийто принцип е икономическото ведомство, ще се включат в програмите за развитие на дуалното образование. 

Богдан Богданов припомни, че Министерството на икономиката вече е ангажирано с инициативи, свързани с връщането на българите в страната. Министърът посочи обявения конкурс за представители в Службите по търговско-икономически въпроси като още един стимул за реализацията им у нас. Според него обявените процедури са изцяло отворени и прозрачни, така че по-широк кръг от подготвени кандидати да подадат своите документи за участие.

"Хората имат бъдеще в България и когато върнем доверието в институциите, ще можем да видим резултатите от изпълнените от нас цели", каза министър Богданов.

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията