Йотова: Пламъците на войната в Украйна и Израел са най-тежката присъда за нашето съвремие

Терористите ще получат твърдия ни, категоричен и безкомпромисен отговор, заяви вицепрезидентът в Софийската синагога

06.11.2023 | 23:17 Редактор: Елеонора Танева
Йотова: Пламъците на войната в Украйна и Израел са най-тежката присъда за нашето съвремие

Тежка е отговорността ни към жертвите, към всяко дете, което е озарило с любопитната си усмивка света. Преди 78 години светът се закле – никога повече! Никога повече войни! Никога повече осиротял майчин плач! Никога повече съсечени без време човешки животи! Никога повече прекършени човешки съдби! Моите родители, вашите родители отвоюваха мира с цената на много жертви! И ни завещаха – уважение към другия, споровете да се решават с диалог, на масата на преговорите, а не със сила. Защото агресията постига само едно – още повече агресия, разделението и омразата раждат още повече разделение и омраза, тероризмът – мъст и още повече насилие! А сега какво – не успяхме да опазим мира, за който толкова пропагандирахме – пламъците на войната отново изгарят Украйна и Израел! Те са най-тежката присъда за нашето съвремие, най-правдивата оценка за нашия провал. Убиваме бъдещето си, убиваме децата си! Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова в Централната Софийска синагога на възпоменателната церемония за загиналите в терористичните атаки срещу Израел.

Тя изпрати своето послание: "Да не свикваме никога с насилието! Терористите ще получат твърдия ни, категоричен и безкомпромисен отговор! Да замълчат оръжията! Да чуем гласа за мир на невинните мъже, жени и деца! Само чрез диалог, като се зачитат справедливите искания на израелския и на палестинския народ да живеят в мир, може да бъде постигнато устойчиво решение на тлеещия с години конфликт!"

Йотова призова всички да са нащрек за всички форми на антисемитизъм, "тази отровна зараза, чиито корени смятахме, че сме изтръгнали завинаги".

"В сърцето на днешна Европа Мирей Нол, оцеляла от Холокоста, загуби живота си само защото е еврейка! Тежки са уроците на историята, още са живи белезите им. Призовавам ви като българка, която гордо принадлежи на българския народ, който единствен преди 80 години спаси от лагерите на смъртта своето еврейско население. Това е и днес нашата отговорност и мисия – на политици, на медии, на цялото ни общество. Поклон пред паметта на невинните жертви на терористичните удари на "Хамас“ срещу Израел! Поклон пред паметта на мирните граждани, загубили живота си в нечовешка жестокост!", допълни вицепрезидентът.

Тя изказа своите най-искрени съболезнования на всички български евреи, на всички хора от Държавата Израел и по света, които са загубили своите близки. "Моля се час по-скоро взетите за заложници от "Хамас“ да прекрачат праговете на домовете си, да  прегърнат своите роднини и приятели!", завърши словото си Йотова.

Снимка: Прессекретариат на президентството


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Защо цензурират " моли се" от коментара ми? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Мислех, че си по-умна. За българите отправили ли молитва и на кое божество се молиш там? Ако си истински съпричастна към всички жертви на войната, *** и в джамия, и в църква. Моли се за всички и за мир, не да обясняваш как едните били "невинни", а другите били " терористична организация". Сигнализирай за неуместен коментар