Атанас Славов и Теодора Георгиева обсъдиха сградата за европейските делегирани прокурори

Двамата разговаряха за предстоящи законодателни промени

06.11.2023 | 17:44 Редактор: Елеонора Танева
Атанас Славов и Теодора Георгиева обсъдиха сградата за европейските делегирани прокурори

Министърът на правосъдието Атанас Славов се срещна с европейския  прокурор Теодора Георгиева. Двамата обсъдиха теми, които да доведат до по-ефективната дейност на европейските делегирани прокурори.

Двамата разговаряха за състоянието на сградата, в която трябва да бъдат настанени европейските делегирани прокурори. Преди година правителството предостави сградата на ул. „Г.С. Раковски“ №134 на Висшия съдебен съвет (ВСС) за нуждите на Европейската прокуратура. Все още обаче те не могат да се нанесат, тъй като ремонтът не е завършил.

Сред темите на разговора бяха и предстоящи законодателни промени, които да синхронизират българското законодателство с това на останалите държави в ЕС, за да създадат условия за по-успешно разследване на трансграничните престъпления.

Една от темите бяха бъдещи промени в Закона за административните нарушения и наказания, които да разширят видовете административно-наказателни санкции за юридическите лица, облагодетелствали се от престъпления. Освен имуществени санкции се предвижда да се въведат и неимуществени. Също така беше обсъдена възможността за предвиждане на състав за престъпления за митническа измама при определени хипотези.

“Европейските делегирани прокурори трябва да получат нормални условия за работа - както от битов характер, така и като законодателни текстове, за да се почувства резултатът от тяхната дейност. Все още редица закони, които касаят злоупотребата със средства на европейските граждани, не хармонизират със законите и практиките в останалите държави и това възпрепятства ефективното разследване на престъпленията”, заяви министър Славов след срещата.

Снимка: Прессекретариат Министерство на правосъдието