Съдия Даниела Талева не се яви пред ВСС, изслушаха Борислав Сарафов

Ще бъде насрочено следващо заседание

02.11.2023 | 11:38 Редактор: Вяра Димова
Съдия Даниела Талева не се яви пред ВСС, изслушаха Борислав Сарафов

Съдията от Софийския градски съд Даниела Талева, която Прокурорската колегия на ВСС назначи за прокурор, който да разследва главния прокурор, не дойде на заседанието на Съвета, за да изложи вижданията си как да бъде организирана работата ѝ. Пред Пленума на Съвета по същия въпрос говориха изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов и заместник-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев.

Освен Талева, която се оказа, че е в болница, на заседанието не дойде и заместник-председателяъ на Върховния касационен съд Лада Паунова. Това е човекът, който всъщност преценява основателността на сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници и задвижва механизма за разследване на обвинител номер 1.

Тя и все още съдия Талева ще бъдат изслушани на следващо заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, а дотогава прокурорската колегия ще трябва да обсъди чутото до днес от Сарафов и Алексиев. Те поставиха въпроса за мястото, където ще се помещава офисът на ад хок прокурора, който ще разследва главния прокурор, как ще бъде сформирана администрацията му, с какво деловодство ще работи тя, както и как ще бъде гарантирана нейната независимост от прокуратурата, предаде БНР.

Сарафов заяви, че силно подкрепя работещ механизъм за разследване на главния прокурор, но призова да не се допуска този ад хок прокурор да се окаже прекалено безконтролен и да не се наложи да се мисли за механизъм, по който той самият да бъде контролиран.

Дискусията ще продължи, а това означава, че все още е неясно във времето остава кога ще заработи този механизъм, който България отчита пред редица международни институции. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)