"Само чакахме смъртта, ужасно е": Говорят спасените българи от Газа

Няколко семейства се прибраха на сигурно в България

04.11.2023 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Още няколко семейства се прибраха в България от Ивицата Газа. Те пристигнаха на летище София с полет от Италия и бяха посрещнати от своите семейства.

"Не мога да ви опиша какво чувствам в момента. Много съм доволна. Голяма радост, наистина. Да плача или да радвам, не мога да ви кажа... Ще се радвам, че са дошли моите внуци и снахата", споделят някои. 

С цветя, играчки и усмивки - така бяха посрещнати сънародниците ни в България, които са вече далеч от разрухата на войната. 

"Там няма вода, няма ток, само постоянни бомбардировки. Домът ми е разрушен. Ужасно е! Останахме само да чакаме смъртта", разказва Ясмин.

В Ивицата Газа вече няма безопасно място, където човек може да се скрие, коментира инженерът Махмуд Сюлейман. 

"Израел много са ни удряли преди и никой от света нищо не казва. А когато тръгна "Хамас" срещу Израел, целият свят се обърна. То целият свят е на страната на силния, а не на слабия, за съжаление", каза той.

Въпреки завръщането в България, Махмуд и семейството му не могат да са радостни, защото техните роднини остават в окупираната Газа, без шанс да излязат през граничния пункт "Рафах". Единственият призив на спасените българи е моментално да спре войната.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.