Две жертви на стихията в Източна България, стотици къщи останаха без покрив

Обявено е бедствено положение в село Лъвино край Исперих и в Девня

04.11.2023 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Бурята е Североизточна България взе две жертви - 51-годишен мъж е починал на място, след като е бил затрупан от паднала стена в село Развигорово. Пастир на 67 г. от Велики Преслав е починал от токов удар, след като е стъпил върху паднал проводник.

Смерчът нанесе сериозни щети в Разградско и Силистренско. Отнесени са покриви на къщи, пострадали са домашни животни и реколта. Екипите на пожарната са реагирали на над 200 сигнала из страната. Добрата новина е, че няма жертви и тежко пострадали хора.

Сред най-сериозно засегнатите населени места е село Лъвино край Исперих, където бе обявено частично бедствено положение. Около 100 къщи останаха без покрив в селото, предаде специалният ни пратеник Теодора Георгиева.

След заседанието на кризисния щаб бе решено да влезе в сила частично бедствено положение в Лъвино. Няма бедстващи хора, но 11 села в района са без ток. Утре започва описване на щетите в района. Частично бедствено положение е обявено и в Девня.

Тежка е ситуацията и в град Алфатар край Силистра. В редица населени места в областта бе прекъснато електричеството. А местните поискаха помощ от държавата. Пожарната и полицията се включиха с помощ на населението.

Вследствие на силните ветрове дърво падна и рани 66-годишна жена в Шумен. Тя е с фрактура на прешлен на гръбначния стълб, както и разместен глезен и фрактура на десния крак. Паднали дървета затрудниха движението по пътя към Карнобат и в участъка между Казанлък и село Копринка. 

Крумовград също бе блокиран за часове от паднало дърво. В западната част на страната също се изляха големи количества дъжд, те наводниха части на Перник, а гръмотевична буря придружена от градушка удари Кюстендил. Общински екипи, съвместно с пожарната, реагираха на сигнали за наводнени участъци и нанесени щети от проливния дъжд и в София. 

Смолян остана без ток, след като вятър повали стълбове на електропреносната мрежа, а паднали дървета затвориха общински пътища. Лошото време не подмина и Югоизточна България. В Хасково се изляха рекордни количества дъжд, които наводниха улиците на града.

Вижте повече в репортажа.

Снимки: Теодора Георгиева/Bulgaria ON AIR