Традициите са живи - в Елин Пелин с факелно шествие честваха Деня на народните будители

Беше отслужен и молебен

02.11.2023 | 18:25 Редактор: Елеонора Танева

На 1 ноември в град Елин Пелин се проведе традиционното факелно шествие и беше отслужен молебен в чест на народните будители.  

"Ние показваме, че много държим на нашите предци, на нашите будители и духовни водачи и че държим на българщината и нашата националност. Държим на хората, които са водили народа през годините и вековете", каза отец Иван Плещов.

За жителите на община Елин Пелин, Денят на народните будители е един от най-големите български празници.

"Най-събирателната дата на българите – това е Денят на будителите. Защото ние сме освобождавани от много владичества, от много тирании, но в същото време всички онези хора, които са събирателни за днешния празник, са допринесли да сме свободни и това, което виждате да е възможно", заяви кметът на Елин Пелин - Ивайло Симеонов.

И тази година в празничното шествие се включиха деца в народни носии, носещи българския трибагреник, както и духов оркестър, състоящ се от малки и големи музиканти.

"На дечицата им харесва. Важно е да присъстват на такива събития, за да усетят духа на България – на нашите будители, на нашите герои, защото ние трябва да запазим нашите ценности", сподели треньор в "Академия Мургаш" Александър Станоев.

Тържествено бяха поднесени цветя и венец пред паметника на Елин Пелин в центъра на града.

Вижте повече в репортажа.