Пеевски към министъра на МРРБ: Незабавно да се върне храмът "Св. Николай" на хората

Потвърдиха се нашите предположения за това, че собствеността му е на българската държава, каза той

01.11.2023 | 16:19 Редактор: Вяра Димова
Пеевски към министъра на МРРБ: Незабавно да се върне храмът

"След оповестената информация за резултатите от проверката за статута на храма "Св. Николай Мирликийски", извършена от Върховна административна прокуратурата по сигнала, подаден от народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съм удовлетворен от това, че се потвърдиха нашите обосновани предположения за това, че собствеността на храма е на българската държава", заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той обяви, че очаква министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на храма.

"Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората", настоя Пеевски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
3 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 5 месеца
Дори това да е вярно, което едва ли е така, предвид наличието на констативен нотариален акт в полза на другото посолство / да не се бърка с "Посолството"!/ , то не правото на собственост, а каноническата юрисдикция дава правомощие да се отвори храмът. Не знаех, че прокуратурата установява право на собственост вместо съда. Това е някакво особено посолствено "евроатлантическо" право. Сигнализирай за неуместен коментар