Тагарев: България е достоен конкурент в областта на космическите технологии

Нашият кабинет подкрепя иновативни, високотехнологични решения, каза министърът на отбраната

31.10.2023 | 15:38 Редактор: Толя Стоянова
Тагарев: България е достоен конкурент в областта на космическите технологии

"Днес няма съвременен конфликт, който да се води без използването на спътникови комуникации, навигация и наблюдение от Космоса. Всичко това е изключително важно и за нашата отбрана", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на откриването на обновената лаборатория за космически изследвания "Проф. Стефан Александров" във Физическия факултет "Св. Климент Охридски".

Пред присъстващите министър Тагарев подчерта значимостта на съвместен проект с Министерството на икономиката за наблюдение на Земята от Космоса чрез спътници, които предават информация от потенциален интерес в области като екология, гранична сигурност, икономика, отбрана и др. "Работейки по програмата за инвестиции в отбраната за следващите 10 години, обмисляме как на основата на този проект, да продължим да добавяме капацитет, за да може да бъде използван още по-пълно за нуждите на сигурността и отбраната", подчерта министър Тагарев.

По думите му в областта на космическите технологии България вече се явява не само клиент на продукти, а и конкурент на високотехнологични фирми. "Нашият кабинет има много ясна позиция да подкрепя иновативни, високотехнологични решения. За да се постигне, запази и развие конкурентност на България, е изключително важно държавата, академичната общност и бизнесът да работят много тясно заедно", подчерта той. 

От своя страна министърът на икономиката Богдан Богданов също отбеляза перспективите пред съвместния проект на министерствата на икономиката и на отбраната и значението му за гражданския сектор и за сектора на сигурността. На откриването на обновената лаборатория присъстваха още и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и представители на научната общност и бизнеса. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)