Борисов: Демографската криза трябва да е водеща кауза и да залегне в бюджета

Темата е тежка и застрашаваща не само за България, но и за Европа, отбеляза Десислава Атанасова

31.10.2023 | 14:26 Редактор: Толя Стоянова
Борисов: Демографската криза трябва да е водеща кауза и да залегне в бюджета

Справянето с демографската криза трябва да е водеща национална кауза. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев.

Борисов определи демографската криза като един от най-важните национални проблеми и подчерта, че политиката за преодоляване трябва да е обединяваща цел между политическите съмишленици. 

На срещата присъстваха и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, председателят на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева.

"Демографската криза трябва да бъде кауза и това да се отрази в предстоящия бюджет, както и в националната здравна стратегия за 2030 година", категоричен е Борисов. 

"Необходимо е спешното постигане на политически консенсус между партиите в Народното събрание и институциите на Република България за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел", заяви от своя страна Станишев. 

"Мога да ви уверя, че в наше лице вие може да разчитате на партньор и ще срещате пълна подкрепа. Темата е тежка и застрашаваща не само за България, но и за Европа", отбеляза Десислава Атанасова.

Костадин Ангелов и Деница Сачева предложиха да се организира съвместно заседание на здравната, социалната и образователната комисии в парламента, тъй като за решаването на демографската криза се изисква ангажирането на всички институции и търсенето на комплекси решения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)