Властта предлага минимален праг за наркотиците в кръвта на шофьорите

Така ще се установява дали водачите са под влияние или след употреба на седем вида наркотици

28.10.2023 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Минимален праг на наркотични вещества в кръвта - това предлагат здравният, правосъдният и вътрешният министър. Така ще се установява дали водачите са под влияние или след употреба на седем вида наркотици. До момента тази практика се прилага при наличие на алкохол в кръвта. И при показател под 0,5 промила се смята, че водачът не е опасен.

Ангел Зайков остава без книжка след тест за наркотици. Твърди обаче, че никога не е ползвал такива.

"Тестът за алкохол беше три нули, а тестът за наркотици малко се забави, излязоха ми бензодиазепини", сподели той.

Ангел настоявал да му бъде направен втори полеви тест, но това му е отказано и той е заведен до ВМА, където му е направен кръвен тест.

"Направих си частен тест и резултатът беше негативен", поясни той.

Тестовете могат да покажат положителен резултат, ако човек е приемал лекарства, които в комбинация дават реакция за наркотици в кръвта.

"В дните преди да ми направят теста не съм приемал никакви лекарства, освен впоследствие се усетих, че в домашните кисели краставички слагаме аспирин, другият вариант е паста с избелващ ефект за зъбите", коментира още Ангел.

За да не се стига до такива ситуации, от здравното, правосъдното и вътрешното министерство предлагат въвеждането на минимални стойности на наркотични вещества в кръвта.

"До момента се носи наказателна отговорност, когато има наличие на наркотично вещество в кръвта, но тук възниква въпросът дали човек е под влиянието, дали е под въздействие на наркотични вещества и именно заради това за нас това е правилно да бъде въведено като при алкохола", коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.