Пияните и дрогирани на пътя намаляват, но катастрофите и убити стават повече

Необходимо е да се видят и статистически данни на КАТ

23.09.2023 | 09:08 Редактор: Искра Ангелова
Пияните и дрогирани на пътя намаляват, но катастрофите и убити стават повече

Има намаление от 11% на пияните и дрогираните шофьори през август спрямо юли тази година, но в сравнение с август 2022 г. намалението е по-значително - над 30 процента. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на питане от депутата от "Възраждане" Петър Петров.

Целта на въпроса е да се установи дали са имали влияние влезлите в сила на 8 август промени в Наказателния кодекс, с които се отнемат в полза на държавата автомобилите на водачи с над 1,2 промила алкохол и употребили наркотици. Отговорът обаче е едновременно и да, и не, защото статистиката на заловените зависи от една страна от активността на пътната полиция да проверява, а от друга страна - колко шофьори са решили да нарушат закона. Вижда се, че 499 са били заловените пияни и 478 дрогирани през юли т. г., а през август са били съответно 438 и 404. През юни са били 388 пияни и 367 дрогирани, тоест - спрямо юли има намаление от 11%, а спрямо юни - увеличение от близо 13%, пояснява "Труд".

Експерти по математически модели обясниха, че става дума за малки отклонения и все още е рано да се определи тенденция. Необходимо е да се видят статистически данни на КАТ най-малко за едно полугодие - от 8 август 2023 г. до 8 февруари 2024 г., или за 1 година до 8 август 2024 г. и тогава да се види дали кривата отива надолу.

Големият проблем е, че жертвите на пътя в България не намаляват. Обратното - има увеличение както на броя на катастрофите, така и на убитите и ранените. Спрямо 2020 г. то е драстично - над 800 повече ПТП, над 60 повече убити и над 130 повече ранени.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR