Йотова: Ако бях на мястото на Денков, щях да реагирам остро на думите на Рюте

Институциите да се обединят, призова вицепрезидентът

27.10.2023 | 13:09 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Ако бях на мястото на Денков, щях да реагирам остро на думите на Рюте

Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече притеснително отлагането на членството ни в Шенген и призова институциите да се обединят по тази тема.

"Притеснителен е поредният провал относно приемането на България в Шенген, което се отлага за неопределено време. Ако бях на мястото на министър-председателя Денков, още вчера много остро щях да реагирам на думите на министър-председателя на Нидерландия господин Рюте, който не знае вече какъв точно доклад иска от страна на Европейската комисия. Аз не смятам, че България трябва непрекъснато да бъде в позицията на човек или на страна, която се моли. Всички институции по тази тема трябва да бъдем единни", настоя Йотова.

Вицепрезидентът препоръча на парламента да разгледа внимателно мотивите на президентското вето.

"Този път мотивите за връщане на този закон са изцяло социални. Те касаят всички нас. България толкова години не уеднакви европейското си законодателство,  реши да го прави точно в период на най-тежка криза. Твърдя, че познавам добре този пакет, работила съм и като евродепутат върху него. Твърдя, че България няма изградена инфраструктура, за да го приложи", каза още Йотова.

"Не е въпросът в разменените реплики, а в това какво ни поднася управляващото мнозинство и как изправя на ръба на нова криза българските граждани. Да се уточним първо кой е министър-председателят в момента. Очевидно г-н Борисов и г-н Пеевски, които подкрепят тази (не)коалиция, задават тона, включително с ултиматуми", посочи тя.

Вицепрезидентът заяви, че в тежката вътрешна и международна ситуация България има нужда от предсказуемост, стабилност и сигурност.

"Не ги получаваме. В навечерието на зимата се нуждаем най-вече от енергийна сигурност. Никой не може да каже коя е точно българската позиция за транзитните такси за пренос на газ, както и за "Лукойл", каза тя и призова финансовият министър Асен Василев да даде още едно интервю за чужда медия, за да разберем на кого иска да продаде рафинерията в Бургас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)