Откриха параклис в Родопите навръх Димитровден, стотици миряни дойдоха за освещаването

Сред подаръците от гражданите бе икона на Свети Димитър на повече от 150 години

26.10.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Празнуваме Димитровден - eдин от най-големите християнски празници. Днес имен ден имат хиляди българи. Празникът бе по-особен в община Минерални бани. В Родопите бе осветен новопостроеният параклис "Свети великомъченик Димитър". 

Идеята за изграждането му се заражда преди години. Главен виновник на това място да се издигне християнски храм е Хубен Добрев.

"Идеята е на повече от десет години. На по-късен етап се реши, че трябва да е нещо по-сериозно. Аз се обърнах към архитекта, момчето направи проекта и полека-лека с общи усилия и с много приятели успяхме", сподели той.

Параклисът се изгражда в продължение на седем години. Някои даряват пари, а други - своя труд. Динко Добрев е сред тези, които освен да предоставят средства, полагат и тухла след тухла.

"Голямо е усещането, адреналинът много се вдига на такова място, особено сега като се освети - още повече", каза той

Днешният именик архитект Димитър Стоев, освен дарител, е и архитектът, който подготвя проекта. "Приех инициативата. Имаше малко законодателни проблеми, защото сме в горска територия, с които се справихме", посочи архитектът.

Иконописите в параклиса са дело на Емилия Стоева. Стотици миряни се стекоха днес до новия параклис, за да присъстват на освещаването. Много от хората носиха дарове със себе си. Сред подаръците бе икона на Свети Димитър на повече от 150 години. Край храма бе осветен и раздаден курбан за здраве.

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Илияна Иванова
преди 5 месеца
Не е лесно!!! В тъпата ви статия не става ясно къде е тоя параклис. Родопите е обширно понятие, нали се сещате? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Росица Илиева.
преди 5 месеца