"Ще колим крави и овце по шосетата": Животновъди с отчаяни мерки, искат си парите

В деня на изборите браншови организации призовават за протести

24.10.2023 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Заплаха за протест в деня на вота. Животновъди от няколко браншови организации се заканиха да блокират пътища с добитък, ако до края на седмицата не бъдат изплатени компенсациите за нанесените щети за сектора от войната в Украйна. 

Животновъдите твърдят, че въпреки подписания меморандум с правителството, до момента по сметките им суми за компенсации няма.

"Тези хора, които плащат данъците, не са получили нито една стотинка, въпреки наличието на меморандум. Един месец вече мина. В момента украинските стоки в България унищожават българското производство", заяви председателят на Национален съюз на говедовъдците Димитър Зоров.

"50% от млякото у нас е внос и е сухо мляко. Нашата държава трови нацията си. Нашите млекопроизводители са унизени", добави председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов.

И фермерите поставиха срок. "В деня на изборите ще призова хората да излязат на протест и да защитим сектора", закани се Синапов.

От Асоциацията на земеделските производители са готови да "изколват овце и крави по шосетата на България". От Министерство на земеделието отговориха, че се работи усилено и от подписването на меморандума до момента част от сумите за компенсации вече са преведени. 

Бюджетът по помощта за 2023 г. беше увеличен на 426 млн. лв., а от тях 382 млн. са изплатени на земеделските стопани от началото на годината до момента.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС