Животновъди у нас запълват липсата на работната ръка с узбекистанци

Целта е да трупат опит във фермите у нас

30.09.2023 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Животновъди у нас преодоляват големия проблем с липсата на работна ръка, наемайки работници от държави извън Европейския съюз. Фермерът Георги Тончев от няколко месеца дава работа на осем узбекистански работници в стопанството си във великотърновското село Плаково.

Тончев отглежда в кравефермата си във великотърновското село Плаково близо 950 говеда, а стадото от млечните крави наброява 400. Като дългогодишен проблем посочва недостига на работна ръка заради трудоемката работа във фермата. Разчита на помощта на осем работници от Република Узбекистан.

"Трудът е неблагодарен, в България няма кой да прави този труд вече и затова от две години ползваме работници от Узбекистан. Изцяло с лични контакти, доволни сме от хората от Узбекистан", коментира Тончев.

Младите работници от Узбекистан са насочени да работят в България от Академията на науките. Целта е да трупат опит във фермите у нас, който после да приложат в родината си. В техните региони се отглеждат само каракулски овце и нямат опит с говедовъдството.

"Благодарение на създадените условия за развитие на науката в Узбекистан, за нас, младежите на Узбекистан, бяха създадени условия за развитие не само в държавата, но и в чужбина", каза работникът от Узбекистан Абдраур Аманколув.

"Те са от два месеца, справят се добре. Малко е трудно с езиковата бариера, но свикват и работят. При тях се развъждат овце, но сега при нас са дошли да работят - учат се как да доят, да израждат, теленца да хранят", сподели управителят на кравеферма в Плаково Станимир Котларов.

Собственикът на кравефермата Георги Тончев допълва, че има дефицит на работна ръка, защото българите предпочитат да работят във ферми в Западна Европа, където заплащането е по-добро. Той обмисля да покани още работници от Узбекистан.

Вижте повече в репортажа.


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца
Хей, работодатели, защото наемате узбекистанци! Наемете французи, англичани, австрийци, германци, италианци. Нека и те да покажат евро "солидарност". Нали така политиците ни баламосват?! Защо все налитате към азиатските народи, наемете си европейци, нали сте горди евроатлантици! Сигнализирай за неуместен коментар