ТЕЦ "Бобов дол" спря работа заради ремонт

Ремонтират се въздухопроводи към двете сероочистващи инсталации

22.10.2023 | 18:09 Редактор: Вяра Димова
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа в петък срещу събота заради планирани ремонти, съобщиха работещи в централата. Очаква се в понеделник вечерта да бъде пуснат единият от двата спрени блока с мощност от около 150 мегавата всеки. Ремонтират се въздухопроводи към двете сероочистващи инсталации, което наложило пълно спиране на работата на централата, обясниха експерти.

И преди месеци централата отново спря работа, пак заради планиран ремонт в един от блоковете, а на няколко пъти от м.г. спира заради неизгодни цени на пазара на електроенергията -  централата не биваше да работи на загуба, припомня БНР.

Иначе ТЕЦ-ът, където в началото на месеца имаше и протести, но работата не е спирала, работи стабилно и показателите са добри, отбелязва изпълнителният директор  инж. Любомир Спасов

"Централата е изцяло на борсата, на пазара. Не участва в микса, не участва в подпомагане от държавата. Оправяме се за момента. Пазар има в момента. Цените са стабилни от доста време. Държат над 120-130 евро за мегават, тоест около 250-270 лева. Работим с два блока", каза той.

Снимка: БГНЕС