Локализираха пожара край село Безден, друг се разпали в района на Нови Искър

Силният вятър затрудни работата на огнеборците

22.10.2023 | 16:01 Редактор: Вяра Димова

В 12:40 часа е получен сигнал за горски пожар в района на град Нови Искър. На място са изпратени 5 противопожарни автомобила на Столичната пожарна, съобщиха от МВР. В помощ на огнеборците са и служители на местното горско стопанство. Стихията е обхванала труднодостъпна местност, като се е разпростряла в смесена гора. Към момента няма данни да са застрашени вилни пространства или селища. Вече е локализиран пожара край костинбродското село Безден. 

Людмила Методиева се прибира всеки уикенд на вилата си. Този път обаче е посрещната от пламъци.

"Ние сме на 50 метра, откъдето спря огъня. Огънят дойде бързо, имаше силен вятър", каза тя.

Стихията се е разпростира на площ от около 1 200 декара, от които 250 иглолистна гора. В ликвидирането на пожара се включват общо осем противопожарни автомобила. В помощ на огнеборците се отзовават горски служители и военнослужещи.

"Пожарът беше голям. Вятърът го въртеше в различни посоки", коментира Мариян Томов.

Община Костинброд организира кризисен щаб, а на апела се отзовават над 50 доброволци.

Преди обед вертолет Ми-17 от състава на 24-та авиационна база Крумово извърши облитане на района над пожара, за да прецени обстановката. Следобед обаче използването му става невъзможно заради силния вятър. Според очевидци, пожарът е тръгнал от кравеферма в близост. 

Разследването продължава. Огнеборците следят тлеещите огнища, за да предотвратят евентуално повторно разрастване на пожара.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: архив, БГНЕС