Пандемията препълни шкафовете с излишни медикаменти - вече има къде да ги изхвърлим

Малко хора спазват правилата за третиране на опасни отпадъци

20.10.2023 | 14:15 Редактор: Толя Стоянова

Пандемията от последните години доведе и до по-различни негативни последствия. Шкафовете ни се препълниха с медикаменти, термометри и бързи антигенни тестове.

Големият проблем е, че малко хора спазват правилата за третиране на опасни отпадъци, когато ги изхвърлят. В столицата може да го направите бързо и по правилата в специални мобилни пунктове.

Обособен пункт има в столичния квартал "Връбница" пред сградата на Общинската администрация. Като опасни отпадъци се определят боите и лепилата, които използваме при ремонтите вкъщи, лекарствата с изтекъл срок на годност, опаковките от домашни препарати, мастилата и живачните термометри.

"Този пункт е специализиран за събиране на опасни отпадъци от домакинствата - всякакви материали, които имат токсични или запалими свойства, опасни за околната среда или за нашето здраве", каза един от организаторите.

Според хората опасните отпадъци трябва да се събират, защото могат да попаднат върху почвата. Биха могли да се преработят, но не е хубаво да са сред останалите отпадъци.

Снимка: Pixabay