Евтини жилища за младите хора - реалистично ли е и какво искат студентите?

Всяка година България губи по 50 000 работници, които се пенсионират

17.10.2023 | 21:40 Редактор: Тодор Петров

България да осигури по-евтини жилища и таван на наемите за младите хора. Предложението е на Европейската комисия и цели да се бори с демографската криза, която е сериозно предизвикателство и у нас.

Мерки се предвиждат и за възрастните хора, както и за онези, които мигрират. Според експерта Росица Стелиянова, сред добрите практики е да се наложи таван на наемите за определен период от време за младите хора. Мярката идва, защото много от тях все още живеят при родителите си и нямат социална ангажираност. 

Ирина е студент и живее в Студентски град. Казва, че наемът, който плаща, е 600 лв., а заплатата. която взима в кетъринг фирма. е 1000 лв. В края на месеца, когато тегли чертата, приходите, които остават за нея, са сравнително малки. 

Тя е на мнение, че предложението е добра крачка към това младите да работят и да не дават парите си за наем. 

"Ако се направи таван на цените на наемите ще е доста добро решение, защото ще бъдат по-ниски и доста повече хора ще могат да си позволят да живеят на квартира. Ако държавата помогне на младите с цените от наемите, примерно да има поощрение с 100-200 лева, както и от самите сметки за ток и вода, защото са много скъпи", коментира Ирина. 

По думите на експертите над 78% от работодателите изпитват нужда от квалифицирана работна ръка, а всяка година България губи по 50 000 работници, които се пенсионират. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.