Радев припомни, че на България ѝ трябват дронове. Тагарев обясни за границата

"Основната задача на България е да гарантира сигурност на границата си", заяви президентът

14.10.2023 | 19:40 Редактор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев отправи апел за сдържаност и разум в действията, които се предприемат в Близкия изток, в противен случай има риск да бъдат въвлечени и други страни в конфликта, което на своя страна ще изправи всички ни пред хуманитарна криза.

"Съвременните конфликти показаха много ясно, че има много динамична промяна в способите за водене на война и в използването на евтини и достъпни нови технологии, които дават предимство. Отчитайки тези нови способи, е крайно време по-сериозно да се ангажираме към нискобюджетни проекти: дронове, антидрон системи, с кибероперации, с информационни операции. Това са много по-малки проекти от тези, с които сме ангажирани, но те са с огромно значение. Време е да разберем, че ни е необходимо технологично обновление и на службите за сигурност, и на "Гранична полиция", заяви президентът.

"Осигуряването на защитата на границата ни с Турция се подсилва допълнително и ще бъде подсилвана при необходимост", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Ние вече изпратихме над 50 военни. Това е в допълнение на над 300-ата военнослужещи, които вече са там, така че армията помага за охрана на границата", добави той.

Румен Радев припомни за договорите за приемането на България в Шенген и изрази съмнение да се работи за приемането на страната в договорените срокове. "Знаете, че по време на служебното правителство, на моето участие в съвета на ЕС този срок беше договорен - октомври месец тази година, при ясен план, при ясни действия. Така че аз очаквам много по-активни действия от правителството. Основната задача на България е да гарантира сигурност на границата си, за да получи зелена светлина за Шенген", каза президентът.

"Мисля, че всички разбират нашата ситуация и условията, при които ние трябва да пазим границата, и ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността така, както е необходимо", посочи министърът на отбраната.

Президентът Румен Радев коментира и работата на службите за сигурност, които по негови думи работят прекрасно предвид ситуацията, в която се намираме.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС