fallback

Бориславова: Борисов критикува правителството, но не може да го бутне преди местния вот

Държавата е финансово стабилна, коментира тя

13.10.2023 | 20:12 Автор: Вяра Димова

Вотът на недоверие, иницииран от опозицията срещу кабинета "Денков", претърпя неуспех, след като го подкрепиха едва 71 народни представители в лицето на БСП, "Възраждане" и ИТН. Зад кабинета застанаха парламентарните групи на двете управляващи фракции, както и депутатите от ДПС - общо 143 гласа.

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" обясни, че дебатът около вота на недоверие е имал две функции.

"Да уреди безплатно ефирно време за партиите, които са организатори както на протестите, така и на самия вот на недоверие. Втората задача беше отново да се изговорят защитните тези на пропутинските фактори в енергетиката. Те дори си позволиха да пожелаят на българския народ тежка зима, за да се види колко  е страшно без тези руски икономически интереси в сферата на енергетиката", коментира тя.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" често са оставяни сами да водят тези битки, които не са популярни и са трудни за разбиране от засегнатите лица, въпреки че са неизбежни, каквито са дебатите в сектор "Енергетика", посочи Бориславова.

"В навечерието на местни избори сме и Борисов прави избори. Той си позволява да критикува правителството. В същото време знае, че не може да го бутне преди местния вот. Ако дори частица от това, в което ни обвиняваше по време на предизборните си обколки, беше вярно - че хазната е празна и държавата е зле финансово, неговата партия днес не трябваше да гласува по този начин. Или на Борисов не му пука за задлъжнялостта на държавата, или нищо от това не е вярно, но трябва да каже нещо на електората си", смята тя, цитирана от БНР.

Държавата е финансово стабилна - покриваме дефицита от 3%, имаме над 10 милиарда като резерв, посочи Бориславова. 

"Имаме разбирателство с Мария Габриел. Тази сглобка функционира заедно с ГЕРБ. Министри се предлагат от тези две формации. Любопитно ми е по какъв критерий господин Борисов преценява дали един министър се справя добре, или не. Интересно ми е как на тях са отговаряли министри като Дани Кирилов и Вежди Рашидов. Важно е да се стъпи на качествени измерители и критерии, когато се прави оценка. "Продължаваме промяната" ще направи такава за работата на министрите. Никое министерско място не е бетонирано за дадено лице. Важно е да имаме резултати", настоя тя. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback